Andra om Spiritus Mundi

Vi var helt lyriska igår kväll efter LÖK. Det var oerhört genomtänkt på alla plan. Djupa budskap som kom fram med hjälp av musik, rörelser och dans. Jag har tänkt flera gånger under hösten att det går mycket tid åt det där Lökprojektet istället för att de lär sig något. Men, jag måste säga att det var värt varje sekund och att jag hade helt fel. Jag förstår att det måste ha varit mycket jobb och kanske vissa problem på vägen. Men att se dessa 9:or agera så moget och så otroligt fokuserat är en bragd av er alla inblandade och av eleverna. Ett stort tack till er lärare för att ni lagt så mycket tid och engagemang.
– Förälder till elev i Wag the City HBG

 

Jag satt tillsammans med hundratals föräldrar och kompisar och en och annan kanske hickade till inför klarspråk om nätskvaller, sexdebuter och droger. Men tempot var högt, musiken drev på, dans och utspel var rakt och avväpnande. När timmen var slut och det stod sjuttio lyckliga 16-åringar på Stadsteaterns stora scen och bugade och bockade gav det sannerligen en känsla av att allt och lite till ändå är möjligt.
– Gunnar Bergdahl, Helsingborgs Dagblad, om LÖK – Gråter du när dina lager faller av?

 

Tack, för att ni skapat detta för våra ungdomar. Känns som om det tar bort både fördomar och öppnar för känslor på flera plan!
– Förälder till elev i Wag the City HBG

 

”Det kändes så extremt bra efteråt och man förstod vad man faktiskt kan åstadkomma.”
– Ung kulturambassadör Malmö om Wag the City
 

”Jag har förändrats som fan under tiden på Spiritus Mundi! Blivit mer social, börjat med musik. Gjorde mitt bästa och tog mitt ansvar, har också fått många nya vänner.”
– Ung kulturambassadör Malmö om Wag the City
 

”Jag vill inte sluta gå hit, det har varit hur härligt som helst att få skapa musik tillsammans med riktiga musiker och kompisar.”
– Ung kulturambassadör Malmö om Wag the City
 

”Jag är jättetacksam för att ni förde oss olika människor tillsammans.”
– Ung kulturambassadör Malmö om Wag the City
 

”Jag lärde mig mycket om musik, vilket var kul då jag är totalt omusikalisk själv. Lärde mig också om att jobba med projekt och med folk som var dels yngre och äldre. Att jobba med människor som jag annars inte hade mött. En annan sak var att jag lärde mig att behålla en positiv attityd trots att jag tyckte att mycket av det jag nämnt har varit väldigt svårt. Jag fick mer självförtroende helt enkelt.”
– Ung kulturambassadör Malmö om Wag the City
 

”Under Wag the City lärde jag mig att vara aktiv, att samarbeta och att bli mer social. Innan var jag en väldigt blyg person och skulle aldrig vågat stå på scen. Minns första gången vi spelade upp för varandras grupper och jag bara stod där, rörde inte en min, och körde min grej ganska tyst. När vi kom längre in i projektet så föll det av. Jag hade ingen rädsla kvar. Då var det bara att köra sitt race.”
– Ung kulturambassadör Malmö om Wag the City
 

”En förälder kom till mig och berättade att hon inte längre var orolig för att hennes son skulle råka i slagsmål eller liknande när hon släppte iväg honom på stan. Han hade lärt sig hur man möter människor och läser av koderna.”
– Rektor om en elevs medverkan i Wag the City
 

”Den största utvecklingen bland våra elever var väl deras sceniska självförtroende och därmed kunde vi se att deras självsäkerhet ökade generellt.”
– Rektor om sina elevers medverkan i Wag the City
 

”Det var ytterst stimulerande för mig att bekanta mig med Spiritus Mundis mycket intressanta verksamhet i Malmö, men framför allt att få möjligheten att träffa och diskutera internationell säkerhetspolitik med aktiva och engagerade ungdomar som visade en stor öppenhet och ett starkt intresse för internationellt samarbete. Det bådar gott för framtiden!”
– Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadör till NATO, om sitt möte med Spiritus Mundi och de unga kulturambassadörerna på EU/UD-temadagen, våren 2009.
 

”Jag har växt och vågar mer. Har även hört det från andra.
– Ung kulturambassadör, våren 2009, om hur deltagande i Unga Kulturambassadörer har påverkat henne.
 

”Det som på sikt bygger den grundläggande förståelsen och respekten för varandra, det är det personliga mötet, att man sitter vid samma bord, att man äter tillsammans och att man till och med har kroppskontakt. Det som Spiritus Mundi gör och som jag har förstått är visionen för, det här ’en värld av kärlek’ som det heter på arabiska Dunya al Mahaba, det är ju just detta att sammanföra människor, så att de får se och känna varandra.”
– Jan Henningsson, rådgivare på Utrikesdepartementet i MENA-frågor, och gästföreläsare på Unga Kulturambassadörer
 

”Under tiden [14 veckors praktik] lärde jag mig mer om organisationen och förstod att den stod för bra saker och hade mod och kraft att faktiskt genomföra eller argumentera för förändring där det verkligen behövs. Miljön i Spiritus Mundihuset fann jag dessutom otroligt stimulerande, bra lokaler, bra teknisk utrustning och framförallt ett gäng otroligt duktiga, kreativa och trevliga anställda.
– Ariel Blomqvist Rova, fd volontär och praktikant på Wag the City, numera anställd
 

”Det kändes som om jag verkligen var en rockstjärna. Jag kommer aldrig glömma min prestation.
– Ung kulturambassadör, våren 2009, om känslan av att stå på scen under Gunga Malmö 2009
 

”Jag längtade faktiskt till tisdagar och torsdagar när jag fick komma iväg från plugg och skola och få vara med alla roliga, sköna personer som var med i projektet. Att få se eleverna utvecklas och känna att man kommit framåt är väldigt roligt och man får så mycket tillbaka av alla. Jag la nog ner mer tid på UK än vad jag först hade tänkt, men det blev bara roligare och roligare för varje vecka som gick så det kändes absolut värt den tiden! Den uppskattning man får från både elever, pedagoger och alla anställda på Spiritus Mundi var verkligen peppande och en otroligt bra erfarenhet att ta med sig till nya ställen.”
– Lovisa Andersson om att arbeta som volontär på Spiritus Mundi inom projektet Unga Kulturambassadörer
 

”Världens bästa lärare!”
– Text på t-shirt som gavs till Oskar Ling, kreativ producent på Spiritus Mundi, av elev under projektet Botkyrka är ni med oss?
 

”Jag skulle vilja säga något om mirakel och musik. Här kommer jag med den israeliska gruppen, och som palestinier är det inte första gången jag träffar israeler. Men jag vill dela med mig av min erfarenhet, till alla de som lyssnar, det speciella som har hänt här inom loppet av enbart tio dagar. Och tack till Spiritus Mundi som gett liv åt detta projekt. Det här är faktiskt första gången i mitt liv som jag kan tala fritt med israeler. Jag kan acceptera dem och jag kan känna dem och acceptera att jag älskar dem och har känslor för dem. Det här var mycket speciellt för mig och jag kände det under alla dagar. När jag ser dem i ögonen får jag en känsla… den israeliska gruppen är fantastisk. Till exempel blev jag mycket rörd av Tal, hon är från den israeliska gruppen. Medan vi repeterade på Palladium kom hon fram och kysste mig på huvudet. Jag kan inte glömma detta. Det kommer att stanna med mig livet ut. När jag återvänder till mitt land kommer jag att ha en annan känsla inför israeler, inte som förut. Det ger mig hopp. För en stund, innan detta projektet, så förlorade jag hoppet om allt. Men med det här musikprojektet, denna stora sak, så känner jag att det finns hopp. Genom musik, genom oss som människor, som ungdomar tillsammans. Det var mycket intressant och mycket… det lyfter upp mig och driver mig till att fortsätta drömma.”
– Manar Wahhab, deltagare i Our Songs for Tomorrow, ett projekt där palestinska, israeliska och nordiska musiker skrev och framförde musik tillsammans

”A great opportunity to meet people from as far as North Europe, share human values, and put them into action through Communication Skills training. Development and empowerment in the best form.”

-Mohammed Shadi Hasan – Youth participant Hayâtuna al Jadidah

”The training facilitated to our teachers at the national association for special needs in the Spiritus Mundi project Hayâtuna al Jadidah were of the greatest possible value. Our teachers and staff were inspired and given several tools to improve their work and the experience and rehabilitation of trauma victims. Through the training collaboration as a result from the project was formed with Al Hussein Society which we are very grateful for.”

-Lina Haidar Zu’mot – Executive Director National Association For Special Needs, Amman Jordan. Partner in Hayâtuna al Jadidah project. 

Arkiv