Projektsamarbeten

High Stakes – med livet som insats

Projektet är finansierat av Arvsfonden och riktar sig mot en ung målgrupp, 16-24, för att öka medvetandet om problematiken bakom spelberoende och dess konsekvenser. Anledningen till att målgruppen är 16-18 åringar, trots att dessa egentligen inte har en laglig rätt att spela, är för att existerande åtgärder inte speglar verkligheten där även underåriga drabbas av spelberoende.

Projektet verkar i flera syften; förebyggande, informativt men också med stöd för de som redan är fast eller på väg in i ett spelmissbruk. Som med alla beroenden finns det ofta en mängd negativa konsekvenser för spelaren själv men även för de i omgivningen. För den med som redan är fast i ett spelmissbruk kan det få konsekvenser som psykisk och fysisk ohälsa, ångest och depressioner samt användande av alkohol eller narkotika som substitut eller komplettering. I spelmissbruk ser vi även en problematik kring kriminalitet och brottslighet för att bekosta spelandet eller de skulder som man dragit på sig. Ofördelaktiga lån som SMS-lån och andra snabblån leder lätt till betalningsanmärkningar och ekonomisk utsatthet. Dessa aspekter tenderar att påverka omgivningen, familj, vänner och arbete/studier som blir lidande.

I den fysiska verksamhetsdelen verkar projektet i Malmö med omnejd genom motiverande samtal och kognitiv beteendeterapi samt temakvällar, föreläsningar och konferenser. En nationell kampanj kommer även lanseras online med stöd av en specialanpassad app för just High Stakes samt en mängd andra åtgärder som chatt-stödlinje, jourtelefon, SMS-hjälp och självhjälpsprogram. Inom projektets ramar samarbetar Flamman med bl.a. Spelberoendes Förening (Malmö), Kriminalvården och Casino Cosmopol (Malmö).

Är du intresserad av mer information om projektet?  Hör gärna av er till Flamman så berättar de mer.

 

Youth Moot

Rasism, främlingsfientlighet och extremistiska ideologier är på uppgång i Europa.

Flera rasistiska hatbrott har nyligen genomförts runt om i Europa i kombination med fientligt välkomnande av tillströmningen av flyktingar. Detta visar att Europa inte är så reda för mångkultur som man trodde det skulle vara.

Ett sex dagar långt program kommer att anordnas i Amman, Rum och Aqaba i Jordanien där 22 socialt aktiva ungdomar och ungdomsledare från Jordanien, Italien och Sverige kommer att delta för att diskutera de bakomliggande orsakerna som leder till rasism, främlingsfientlighet och extremistiska ideologier. Tanken är att detta ska leda till konkreta förslag för hur man kan förebygga och hantera dessa problem. Spiritus Mundi deltar med kompetens från vårt mångåriga arbete i Jordanien. Speciellt utvecklade workshops som leds av David Raflund och Henrik Melius är en del av programmet. Vi bjöd med tre ungdomar från Malmö att resa med som deltagare i projektet, dessa tre herrar Ameer Al Hayali, Dusan Marinkovic och Axel Grönvall som även deltar i projektet Våra Liv i projektets ungdomsgrupp ”Unga Liv”.

 

Projektet finansierades av EURO MED och är ett samarbete mellan Spiritus Mundi, Associazione Sud,  (IT) Leaders of Life (JO) under ledning av Future Pioneers (JO)

Arkiv