Vid planeringen av en begravning är det många pusselbitar som måste falla på plats. Saker som musik, blommor och om någon ska säga några ord är bara några exempel på det som ska bestämmas i förväg. En annan, viktig komponent är i vilken anda begravningen ska ske.

Olika begravningsbruk

Beroende på om den avlidne var religiös eller inte kan begravningen formas därefter. Genom att använda en professionell och erfaren begravningsbyrå som Göteborgs begravningsbyrå vet du att du är i trygga händer. Här kan alla förberedelser ordnas, såväl som hjälp med juridiska frågor som bouppteckning och dödsbon. Oavsett vilken trosföreställning det handlar om kan Göteborgs begravningsbyrå ge dig värdefull information om vad som gäller. Visste du, till exempel, att den som varit medlem i den Svenska kyrkan kan få gratis begravning i kyrkan med både präst och organist? Eller att muslimska och ortodoxa begravningar bör ske så snabbt som möjligt?

För den som inte tror

Många idag är ateister eller har trosföreställningar som ligger utanför de etablerade religiösa samfunden. För dem är det möjligt att ordna en borgerlig begravning som kan planeras efter den bortgångnes önskningar eller andliga övertygelser. Förr var samhället mycket mer intolerant och man fick till exempel inte begravas på kyrkogården om man var ateist eller inte var kristen. På vissa platser har man löst det genom att avgränsa särskilda sektioner på kyrkogården för personer av annan tro. Idag får dock alla begravas på allmänna begravningsplatser, men många väljer att istället hålla begravningsceremonin i andra miljöer, exempelvis utomhus eller till och med i idrottshallar.